فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 40 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 17
|
  • بررسی اثرات فیزیوژیکی و روان شناختی سه گونه مختلف منظر بر ادراک بازدیدکنندگان در پارک های شهری، مورد مطالعاتی: پارک المپیک سیدنی
    هانیه اخوت* صفحات 1-14

    در این مطالعه، اثرات سه گونه منظر شامل دریاچه، تپه سبز و منطقه چمن با طراحی هندسی در پارک شهری المپیک در سیدنی بر فعالیت های روان شناختی و فیزیکی افراد بر اساس شاخص های فیزیولوژیکی (فشار خون، قند خون و نوار مغزی) و شاخص های روان شناختی بررسی شده است. روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و روش جمع آوری اطلاعات بر اساس تغییرات فیزیولوژیکی و تجربه ذهنی درک شده بر اساس دستگاه سنجش فشارخون، دستگاه سنجش قند خون، و دستگاه الکتروآنسفالوگرافی EEG بر 60 نفر بازدیدکننده از پارک، میسر شده و نیز برای بررسی حالات روان شناختی افراد از پرسش نامه POMS  بهره گیری شده است. سپس از آزمون تی زوجی و ANOVA برای تجزیه و تحلیل میانگین مقادیر داده های فیزیولوژیکی استفاده شده و در صورت وجود اختلاف بین اثرات از آزمون بونفرونی به عنوان آزمون تعقیبی استفاده شده است. از آزمون ویلکاکسون و آزمون کروسکال- والیس برای تحلیل میانگین داده های روان شناختی استفاده گردیده و تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شده و نهایتا بر اساس P-value <0.05 or <0.01 برای نشان دادن معنادار بودن نتایج از لحاظ آماری استفاده شده است. نتایج دریافتی نشان می دهد که افراد در مواجهه با سه گونه مختلف منظر، واکنش های مختلفی دارند و قرار گرفتن در معرض سه گونه منظر شامل دریاچه، تپه سبز و منطقه چمن منجر به واکنش های مختلف فیزیولوژیکی و حالات روحی- روانی در آن ها می شود. بدین صورت که تپه سبز، با تجربیات سلامتی بخش بیش تری در مقایسه با دو محل دیگر مورد مطالعه (دریاچه و منطقه چمن) همراه است، سپس منطقه چمن دومین محیط برتر است. هم چنین، دریاچه به تنهایی به دلیل داشتن آب وسیع به عنوان یک محیط سلامت بخش شناخته شد، ولیکن بیش تر افراد نشان دادند که میزان سلامت بخشی ضعیف در دریاچه با نبود مناطق سایه دار برای فضای جمعی و نیز استراحت افراد در فضای دنج، ارتباط نزدیکی دارد.

    کلیدواژگان: طراحی منظر، تاثیرات روان شناختی، تاثیرات فیزیولوژیکی، پارک های شهری، ادراک
  • فیروزه آزمون، مهدیه معینی*، رضا افهمی صفحات 15-29

    با وجود اهمیت تاثیر افزایش خوانایی فضا و تسهیل راهیابی در فضای بینابینی مجتمع های مسکونی بر کیفیت زندگی اجتماعی ساکنان، همچنان در سیاست گذاری های رایج ساخت وساز های مسکونی در کرمان و سایر شهرهای ایران، عموما توجه و تاکید بر چیدمان شکلی بلوک های مجتمع های مسکونی است و این باعث مغفول ماندن کیفیت فضایی مسیرهای عبور برای ساکنان و مخاطبین در مرحله پس از بهره برداری شده است. بنابراین، هدف این تحقیق، با توجه به جنبه های روان شناسانه، یافتن عناصر و ویژگی های فضایی تسهیل کننده فرایند مسیریابی در فضای بینابین بلوک ها است. سوال اصلی این است: چگونه می توان در مرحله پیش از بهره برداری که طراح به مخاطب دسترسی ندارد، باعث افزایش عوامل موثر بر مسیریابی در فضای بینابینی مسکونی شد؟ در این تحقیق، با استفاده از روش های راستی آزمایی ادراک بصری مخاطب در سه نمونه موردی، در تلفیق با نرم افزارهای تخصصی سنجش فاکتورهای بصری در فضای بینابینی مانند Depthmap به صورت هم آمیخته، ابزار سنجش ادراک بصری در مرحله پیش از بهره برداری قرار گرفت. هم چنین با استفاده از پرسش نامه و تحلیل در نرم افزار SPSS، با حجم جامعه آماری90 نفر، نتایج بررسی شد. نتیجه نشان داد، زیر مجموعه های مولفه های محیطی، انسانی و بصری، نشانه، لبه، راه، رنگ، نور، پیاده مداری، سرزندگی اجتماعی و غیره می باشد که هر کدام در سطوح مختلف فضای بینابینی و در حوزه خوانایی مسیر موثر بوده و می توانند در مقطعی که طراح به مخاطب دسترسی ندارد، فاکتورهای مرحله پس از بهره برداری را ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: مسیریابی، ادراک بصری، مجتمع های مسکونی، پیش از بهره برداری، فضای بینابینی
  • مهرانگیز پیریایی، سید مجید مفیدی شمیرانی*، ژاله صابرنژاد صفحات 31-41

    حیاط به عنوان یکی از مهم ترین عناصر معماری بومی با رعایت اصل سازگاری با محیط، در اقلیم های مختلف، الگوهای کالبدی متفاوتی به خود گرفته است. این ویژگی ها و تفاوت ها می توانند به عنوان متغیرها و معیارهای تحلیل اقلیمی حیاط مرکزی خانه های بومی میان اقلیم منطقه مورد مطالعه فرض شوند. تعیین معیارها با توجه به خصوصیات کالبدی مشترک در نمونه ها، میزان تاثیرپذیری از شرایط محیطی و سازماندهی فضایی انجام می شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی کالبدی حیاط مرکزی و شناسایی عوامل تاثیرگذار اقلیم گرم وخشک، سعی در ارایه ی نگرشی نو در دستیابی به یک طراحی متداول برای ساکنین این اقلیم دارد. نوع پژوهش، بنیادی- کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. حجم نمونه ها، با تمرکز بر نقش اقلیمی و محیطی حیاط و جداره های آن و انتخاب بیست نمونه از خانه های تاریخی شهر یزد که در پهنه اقلیمی منطقه گرم و خشک ایران BWhs می باشند، استفاده شده است. اطلاعات برداشت شده به صورت نمودارها و جداول به کمک نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مولفه های جهت گیری و کالبدی- اقلیمی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و می توان به عنوان عوامل موثر در طراحی خانه ها به کار برده شود. هم چنین بر اساس نتایج تحلیل ها، بهترین رابطه بین طول و عرض یک حیاط سه معادله خطی برای طراحی حیاط ها بر اساس نسبت های هندسی حاصل گردید. با در نظر گرفتن موارد حاصل از نتایج در طراحی، می توان تاثیرات قابل توجه معماری پایدار را حاصل نمود.

    کلیدواژگان: حیاط مرکزی، خانه های بومی، اقلیم گرم و خشک، یزد
  • فاطمه حسین زاده، امیررضا کریمی آذری*، حسین صفری صفحات 43-56
    یکی از مشکلات موجود در توانبخشی جسمی- حرکتی، عدم همکاری و مشارکت توانخواهان با روند توانبخشی می باشد. مشارکت توانخواهان فواید آشکار جسمی و روان شناختی و اجتماعی برای آنان در پی دارد. از سوی دیگر حس مکان می تواند انگیزش و تمایل افراد را برای حضور و مشارکت در فعالیت های محیط تحت تاثیر قرار دهد. با ایجاد تجربه ی احساسات مطلوب در محیط توانبخشی می توان افراد را به شرکت در فعالیت های محیط ترغیب نمود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثرگذاری مولفه های کالبدی حس مکان بر مشارکت و همکاری توانخواهان در محیط های توانبخشی از طریق تامین احساس خودارزشمندی و عزت نفس در آنان می باشد. پژوهش حاضراز نوع کاربردی و تبیینی و به صورت پیمایشی انجام گرفته و با استفاده از همبستگی و روش معادلات ساختاری تحلیل شده است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران ناتوان جسمی- حرکتی اکتسابی مراجعه کننده به مراکز کاردرمانی منطقه 1 شهر رشت می باشند. از طریق نمونه گیری در دسترس 46 نفر توانخواه جسمی به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با پرسش نامه محقق ساخت انجام شد. آلفای کرونباخ متغیر های تحقیق بالاتر از 0.7 به دست آمد. تحلیل داده ها با نرم افزار های SPSS22, AMOS22 صورت گرفته است. جداول همبستگی، رابطه دوگانه متغیر های پژوهش را تایید می نماید. ضریب مسیر مولفه های حس مکان به عزت نفس برابر با 0.74 و ضریب مسیر عزت نفس به مشارکت توانخواهان برابر 0.69 می باشد و از آن جایی که اثر غیرمستقیم برابر 0.510 به دست آمده است، می توان گفت که مولفه های حس مکان با میانجی گری عزت نفس بر میزان مشارکت توانخواهان در توانبخشی تاثیر گذار می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که استفاده از مولفه های کالبدی حس مکان و ایجاد احساسات مطلوب و تامین عزت نفس در توانخواهان، بر همکاری و مشارکت توانخواهان با روند توانبخشی تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: حس مکان، عزت نفس، مراکز توانبخشی شهر رشت، نیازهای روان شناختی
  • فرزاد حیدری، محمد علی آبادی*، بهرام صالح صدق پور، علی اکبر حیدری صفحات 57-68

    یکی از اساسی ترین و تعیین کننده ترین عوامل تبیین سلامت روح و روان افراد، تاب آوری معنوی است. تاب آوری معنوی باعث می شود افراد در شرایط سخت چالشی و با وجود عوامل خطرافزا، از ظرفیت های درونی خود که موهبتی الهی می باشند در جهت دست یابی به پیشرفت و بالندگی فردی در زندگی روزمره استفاده کنند و از این مشکلات به عنوان فرصتی برای توانمند سازی و ارتقای کیفی زندگی خود در راستای جاودانگی بهره جویند. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر نماد معنوی نور طبیعی در فضای عبادی (مسجد) بر تاب آوری معنوی کاربران از طریق نقش واسط هوش معنوی می باشد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل کاربران مساجد منتخب تحقیق حاضر می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران (171 نفر) انتخاب شدند. در این پژوهش از سه پرسش نامه نمادپردازی معنوی، هوش معنوی و تاب آوری به عنوان ابزار پژوهش استفاده شده است که ضریب پایایی آن ها به ترتیب 0.81، 0.78 و 0.80 می باشد. داده های حاصل با آزمون همبستگی و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS20 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بین نمادپردازی معنوی با هوش معنوی و تاب آوری افراد رابطه مثبت وجود دارد و متغیرهای نمادپردازی معنوی و هوش معنوی، توان پیش بینی تاب آوری را دارند. هم چنین در بین نمادهای معنوی مساجد، نماد «نور» سهم بیش تری را در تبیین هوش معنوی دارد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، نمادپردازی معنوی به ویژه با نور طبیعی در فضاهای عبادی ضمن فعالسازی بخش خودآگاه ذهن، در کارکرد هوش معنوی موثر واقع شده و بستر لازم برای ایجاد تاب آوری افراد را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: نمادپردازی معنوی، هوش معنوی، تاب آوری، نور طبیعی، مسجد
  • ساجده خراباتی*، منصوره محسنی صفحات 69-84
    مفهوم انعطاف پذیری از گذشته، در مسکن روستایی ایران وجود داشته است. اما امروزه تغییرات ساختار اجتماعی و اقتصادی، تحولات گسترده ای را در الگوی معماری مسکن روستایی ایجاد کرده و در معماری امروز به مفهوم انعطاف پذیری کم تر توجه شده است. در این میان معماری مسکن روستایی قدیم واجد شاخص ها و معیارهای ارزنده ای در حوزه انعطاف پذیری است. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نمود انعطاف پذیری در مسکن روستایی است. پژوهش حاضر از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است. بدین منظور ابتدا با مطالعه منابع کتابخانه ای در حوزه انعطاف پذیری، نمودهای اصلی انعطاف پذیری (تنوع پذیری، تطبیق پذیری، تغییر پذیری) مشخص گردید و سپس با مطالعه میدانی، این نمودها در شش الگوی شاخص مسکن روستای طزره دامغان بررسی و مقایسه شد. این مقاله نشان می دهد، تمامی الگوهای مسکن روستای طزره انعطاف پذیر بوده و در همه ریزفضاهای این الگوها نمودی از انعطاف پذیری دیده می شود. الگوهایی که تعدد حیاط، طبقات، ایوان و ورودی داشته اند، از انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده اند. بنا بر این پژوهش، در نظر گرفتن عواملی نظیر حیاط های متعدد در کنار توده بنا یا توده های متعدد در کنار حیاط، ورودی ها و طبقات متعدد (دو طبقه) که امکان تفکیک بنا را برای خانواده های مختلف و یا کاربری های گوناگون فراهم می کند، از موثرترین عوامل طراحی انعطاف پذیر در مسکن روستایی است و لذا مولفه "تغییر پذیری" انعطاف پذیری، مولفه اصلی طراحی انعطاف پذیری در مسکن روستایی است.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، مسکن روستایی، روستای طزره دامغان
  • سیده مریم سجادی، احمد دانائی نیا*، جواد دیواندری صفحات 85-100

    تامین امنیت فضایی از طریق دسترسی بصری در خانه، یکی از مهم ترین مولفه های استمرار حیات در بافت های تاریخی است. این مولفه رابطه ای مستقیم با مفهوم کیفیت دارد و عوامل اجتماعی، اقتصادی، روان شناسی و کالبدی بر آن اثر گذار است. به رغم اهمیت، تحلیل نقش دسترسی بصری بر امنیت درون خانه از منظر ساختار فضایی، پیکره بندی و نحوه استقرار فضا ها، در زمره پژوهش هایی است که کم تر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر مبتنی بر تحلیل میدانی و با تکیه بر فن نحو فضا و بهره مندی از نرم افزار UCL Depthmap 10، شاخصه دسترسی بصری ابنیه مسکونی در بافت تاریخی بوشهر را مورد مطالعه قرار داده است. تبیین چگونگی ایجاد دسترسی بصری در خانه های تاریخی شهر بوشهر و نوع اثرگذاری آن بر ارتقاء امنیت، مهم ترین هدف این پژوهش است. پژوهش کیفی است و در حوزه روش شناسی متکی بر تحلیل و پیمایش است. بدین منظور، ابتدا شاخصه دسترسی بصری و چگونگی پیوند آن با امنیت مورد بررسی قرار گرفته است و در بخش تحلیل میدانی، شاخصه ها در یازده خانه تاریخی، سنجش شده اند. یافته ها مبین آن است که شاخصه ی دسترسی بصری در فضا های داخلی خانه با قرار گرفتن در کنار مولفه های عمق متریک، یکپارچگی و نمودار های توجیهی، رفتار متفاوتی از خود نشان می دهد. مبتنی بر تحلیل نمودار های توجیهی، خانه های تاریخی بوشهر از نظر سلسله مراتب دسترسی، از پیچیدگی زیادی برخوردار نیستند و نمودار توجیهی آن ها زنجیروار و دسترسی به فضا های داخلی این خانه ها بسیار آسان است. نتایج نشان می دهد که در فضا هایی با عمق کم، بیش ترین میزان دسترسی بصری وجود دارد و با خوشه ای شدن نمودار توجیهی، عمق فضا افزایش یافته و میزان دسترسی بصری کاهش می یابد. هم چنین، با افزایش میزان دسترسی بصری، میزان امنیت سایر فضا ها افزایش و دسترسی پذیری آن ها کاهش پیدا می کند. در نتیجه، متناسب با نوع کاربری فضا، نقش دسترسی بصری نیز تغییر می کند و افزایش این مولفه در فضا های نیمه خصوصی، تضمین کننده امنیت فضا های خصوصی خواهد بود.

    کلیدواژگان: مسکن، بافت تاریخی، امنیت، دسترسی بصری
  • امیر سام سعادتی، وحید حیدرنتاج*، نوین تولایی صفحات 101-116

    محیط شهری به طور همزمان می تواند باعث شکل دهی رفتارهای کاربران شده و قابلیت تطبیق پذیری با رفتار آنان را داشته باشد، بنابراین ایجاد فضاهایی برخاسته از خواسته ها و نیازهای کاربران (ترجیحات استفاده کنندگان از فضا) به منظور ایجاد فضایی شهری باهویت، زنده و پویا با هدف دستیابی به حداکثر میزان رضایت مندی ساکنان، لازم به نظر می رسد. پژوهش حاضر تلاش نموده تا با بررسی ترجیحات کاربران رودکناره بابلرود واقع در شهر بابلسر و داده های برآمده از تجربیات استفاده کنندگان، به فضایی مطلوب تر و هم راستا با خواسته ها و نیازهای کاربران دست یابد. این پژوهش به شیوه پیمایشی، در دو مرحله انجام پذیرفته است: مرحله نخست مطالعه ی مشاهده ای و مرحله دوم انجام مصاحبه در قالب پرسش نامه نیمه ساختاریافته متشکل از ترکیبی از سوالات نظرسنجی، نمره دهی، اولویت بندی و توضیحی. تعداد نهایی پرسش نامه 324 عدد بوده است که سعی شد تا تمامی اطلاعات مستخرج از پرسش نامه ها به تفکیک سوالات در قالب جداول ساده و خوانا به عنوان داده های اصلی مصاحبه گردآوری شوند. تحلیل مصاحبه ها به روش تحلیل کیفی محتوا انجام گرفته و هم چنین در مواردی از مقوله بندی گویه ها و داده ها بهره برده شده است. پس از تحلیل و تطبیق داده ها مهم ترین گویه ها که موجب نارضایتی کاربران هستند به سه مولفه تداخل، مزاحمت و سروصدا (آلودگی صوتی) دسته بندی شدند. هم چنین برای تحلیل برخی از گویه های پرسش نامه از آزمون یو مان ویتنی استفاده گردید که مشخص شد که میزان روشنایی در شب در محدوده مطالعاتی مناسب نبوده در حالی که کاربران از میزان مبلمان شهری رضایت دارند. به طور کلی، اساسی ترین موارد به عنوان ترجیحات محیطی کاربران عبارتند از ایمنی و امنیت، محرمیت، سلسله مراتب فضایی، پیاده مداری و عدم وجودآلودگی صوتی؛ که برای رفع و یا بهبود آن ها نیز پیشنهاداتی ارایه گردید. علاوه بر موارد گفته شده، نتایج حاصل از پژوهش، نتایج به دست آمده از برخی از موارد در پیشینه پژوهش را نیز تایید می نماید.

    کلیدواژگان: فضای شهری، ترجیحات محیطی، بابلسر، بابلرود، رودکناره
  • احمد خلیفه شوشتری، محمدمنان رئیسی* صفحات 117-127
    مفهوم همسایگی در محله از دیرباز یکی از اساسی ترین مفاهیم مطرح در معماری و شهرسازی به ویژه معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی بوده است. مسیله ای که شاکله اصلی این پژوهش را تشکیل داده است افت کیفی روابط همسایگی در محلات شهرهای معاصر ایران است؛ بر همین اساس، در این مقاله سعی شده است به این سوال اصلی پرداخته شود که آیا ارتباط منطقی بین ساختار کالبدی بافت های مسکونی و روابط همسایگی وجود دارد؟ گونه این تحقیق از نوع همبستگی است به طوری که ساختار کالبدی بافت مسکونی (به لحاظ الگوی ویلایی یا آپارتمانی) به عنوان متغیر مستقل منظور شده است و تعاملات اجتماعی و به طور خاص، روابط چهره به چهره بین همسایگان نیز به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. جمع آوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و میدانی (با استفاده از پرسش نامه) انجام شده است. پرسش نامه ها، میان 300 واحد مسکونی از مجموع 581 واحد مسکونی در چهار منطقه مسکونی شهر قم توزیع شده است که دو مورد از آن ها دارای بافت ویلایی و دو مورد دیگر دارای بافت آپارتمانی هستند. لازم به ذکر است که در انتخاب نمونه ها سعی شده است حتی المقدور، به جز متغیر ساختار کالبدی به عنوان متغیر مستقل، سایر متغیرهای ثانویه ای که بر روی متغیر وابسته یعنی تعاملات چهره به چهره تاثیر دارند کنترل گردد (نظیر وضعیت مالی افراد و یا مدت سکونت آن ها در محله). طبق یافته های حاصل از این پژوهش، میان ساختار کالبدی بافت مسکونی در چهار بافت مسکونی شهر قم و تعاملات اجتماعی و به طور خاص، روابط چهره به چهره ی همسایگان، رابطه معناداری وجود دارد به نحوی که تعاملات چهره به چهره در محلات ویلایی در مقایسه با محلات آپارتمانی به مراتب بیش تر است.
    کلیدواژگان: روابط همسایگی، محلات ویلایی، مجتمع های آپارتمانی، تعاملات چهره به چهره
  • بابک عالمی*، مرتضی مجیدی صفحات 129-147

    معماری به وسیله فرم بروز و ظهور می یابد. در ایجاد فرم معماری افزون بر عوامل موثر بر شکل ظاهری، عوامل تاثیرگذار بر بعد معنایی آن هم اهمیت دارد. اگر ضرورت ایجاد معماری مطلوب، دستیابی به یک فرم مطلوب باشد، می توان پرسش کرد که فرم معماری مطلوب چگونه شکل می گیرد؟ و عوامل مختلف موثر بر شکل گیری فرم چه مراتبی باید داشته باشند تا دستیابی به فرم مطلوب ممکن شود؟ این پژوهش با بیان مفهوم فرم و تبیین وجوه مختلف آن تلاش می کند که ضمن استخراج عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری فرم، میزان تاثیر این عوامل را مشخص و دسته بندی کند. به همین منظور با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با مطالعه منابع کتابخانه ای ضمن بررسی مفهوم فرم و وجوه مختلف آن، با تاکید بر فرم معماری، عوامل تاثیرگذار در خلق و ایجاد آن، از میان متون و منابع گردآوری دسته بندی گردید. برای ایجاد یک اولویت بندی صحیح از این عوامل، با استفاده از پرسش نامه از صاحب نظران و افراد حرفه ای، میزان تاثیرگذاری هر یک از عوامل بر مولفه های مختلف فرم، جمع آوری گردید و یافته های به دست آمده با استفاده از روش های آماری SPSS و AHP تحلیل گردید. پس از مشخص شدن میزان تاثیرگذاری عوامل، همبستگی آن ها و رابطه معنادار بین آن ها و مولفه های مختلف، این عوامل اولویت بندی شدند. به منظور آزمون یافته های پژوهش، تاثیر عوامل مختلف بر شکل گیری فرم ساختمان سازمان میراث فرهنگی کشور به عنوان یک بنای ارزشمند در معماری معاصر ایران، سنجیده شد که نتایج آن، یافته های پژوهش را تایید می کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عوامل پر اهمیت بر شکل گیری فرم معماری مطلوب به ترتیب شامل توجه به محیط تاریخی، توجه به محیط طبیعی، هندسه متناسب، هماهنگی اجزا، پیروی از ارزش ها، مبتنی بر اندیشه ها و مصالح مناسب می باشند.

    کلیدواژگان: فرم، وجوه مختلف فرم، فرم معماری مطلوب، عوامل تاثیرگذار بر فرم، سازمان میراث فرهنگی
  • فاطمه عزیزی*، زهرا مقدم براتی صفحات 149-162
    هدف این تحقیق بررسی اثرات کیفیت معماری اقامتگاه های سنتی شهر یزد در ایجاد رضایت برای گردشگران با نقش میانجی ارزش ادراک شده از معماری بنا است. از این رو با بررسی مبانی نظری، ارزش ادراک شده در دو سطح ارزش های عاطفی و اجتماعی دریافت شده توسط گردشگران در مدت اقامت در اقامتگاه های سنتی شهر یزد و هم چنین در دو سطح کیفیت عینی و ذهنی معماری بنا در نظر گرفته شد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد و داده های مورد نیاز با بهره گیری از نظرات 111 نفر از گردشگران اقامت کننده در اقامتگاه های سنتی شهر یزد، به عنوان دومین شهر تاریخی جهان که از اقامتگاه هایی با معماری متناسب با شرایط اقلیمی و طبیعت برخوردار است، گردآوری شد و شاخص های پیشنهادی، محاسبه شد. این شاخص ها می تواند دید مناسبی از تمایل به اقامت گردشگران در اقامتگاه های سنتی شهر یزد و تاثیراتی که معماری آن ها می تواند در رابطه با درک کیفیت محیط، تامین انتظارات از فضای اقامت و درک ارزش هایی که در معماری بناهای سنتی وجود دارد، ارایه دهد. هم چنین اثر درک این ارزش ها، در ایجاد رضایت برای گردشگران مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و برای تحلیل عاملی تاییدی و بررسی متغیرهای اثرگذار و اثرپذیر از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج نشان داد که اقامت گردشگران در اقامتگاه های سنتی شهر یزد با دریافت ارزش های اجتماعی و عاطفی همراه است که در ایجاد رضایت گردشگران موثر است. هم چنین کیفیت عینی و ذهنی معماری بنا نیز در ایجاد ارزش های عاطفی و اجتماعی و رضایت گردشگران تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: گردشگری، ارزش درک شده، کیفیت معماری بنا، رضایت گردشگران، اقامتگاه های سنتی شهر یزد
  • ابوالفضل کربلایی حسینی غیاثوند، جمال الدین سهیلی*، مهرداد متین صفحات 163-175
    اختلال اوتیسم، اختلالی در رشد سیستم عصبی است که با نقص در تفکر، احساس و هیجان، باعث به وجود آمدن دامنه ای از مشکلات رفتاری در افراد مبتلا به این اختلال می شود. مطالعات نشان داده اند که معماری و طراحی مدارس می تواند آثار مثبتی روی بهبود مشکلات رفتاری این افراد داشته باشد. بنابراین، تشخیص اجزای معماری تاثیرگذار روی این مشکلات رفتاری برای معماران از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی معیارها و زیرمعیارهای معماری تاثیرگذار برای مشکلات کودکان مبتلا به اوتیسم است. در این مقاله، از روش توصیفی- تحلیلی به عنوان روش تحقیق استفاده شده است. گروه تصمیم در این مطالعه از 20 معمار و مربی کودک با تجربه کافی در محیط آموزشی مخصوص کودکان مبتلا به اوتیسم تشکیل می شود. در این مقاله، مهم ترین معیارهای معماری با استفاده از روش دلفی شناسایی شدند که عوامل فیزیکی محیط و سازماندهی فضاها را در میان سایر عوامل به دست آمده از پس زمینه تحقیق شناسایی می کند. سپس، به منظور دسته بندی و ارزشیابی عوامل و آثار این معیارها از تکنیک دی مالتی پلکس فازی استفاده شد که نور، بافت و مصالح و عوامل آکوستیک در آن در رتبه های اول تا سوم رتبه بندی شده و هم چنین از نرم افزار مطلب و اکسل برای تحلیل یافته ها استفاده شد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، اختلال های رفتاری، دلفی فازی، دی متل فازی
  • کامیاب کیانی، محمدرضا بمانیان*، منصور یگانه صفحات 177-190
    تبیین ارزش های عینی- ذهنی نشات گرفته از هویت بومی و ایرانی در باغ ایرانی همواره برای معماران منظر و فضای سبز مورد توجه بوده و بسیاری از طراحان و محقیقین باغ ایرانی آن ها را به عنوان شاخصه هایی هویت مند برای طراحی فضاها، مورد توجه قرار داده اند. از این رو تحلیل باغ ایرانی با استفاده از نظریه دید- پناه (نظریه مطرح در طراحی فضاهای سبز) می تواند این ارزش‍ ها را هرچه بیش تر نمایان کند. شاخص های این مطالعه از نظریه دید- پناه برگرفته شده است که در طراحی منظر معاصر به عنوان یکی از نظریه های اصلی محسوب می شود. سوال اصلی پژوهش این است که نظریه دید- پناه به چه میزان توانایی تبیین ارزش های کمی و کیفی باغ ایرانی را دارد؟ روش تحقیق این پژوهش، تحلیلی- توصیفی است و از تکنیک های تحلیل تطبیقی و استدلال منطقی استفاده شده است. داده های کیفی، با رجوع به اسناد و متون مرتبط و مطالعات کتابخانه ایی فراهم شده است. تحلیل ها در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از منطق تحلیل تطبیقی صورت گرفته است. سنجه های مربوط به ارزش های باغ ایرانی شامل، وسعت و فراخ، جهت دهندگی، آسایش و آرامش، جاودانگی، بی انتهایی، تمرکز حواس، جذابیت و موزونی، مرکزیت و سازماندهی فضا و سنجه های مربوط به دید- پناه شامل پیچیدگی، دید و منظر، امنیت و پناه، و رمزآلودگی فضاست. نتایج این پژوهش نشان می دهد ماهیت و ارزش های کیفی باغ ایرانی از طریق نظریه دید- پناه قابل تبیین نیست و صرفا ویژگی های عمومی و مشترک آن با فضاهای سبز از این طریق قابل ارزیابی است. باغ ایرانی واجد کیفیات و شاخصه های منحصر به فردی است که با رویکردهای کمی و محاسباتی قابل سنجش و ارزیابی نمی باشند.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، نظریه دید - پناه، تحلیل تطبیقی، ارزش های عینی، ذهنی
  • یحیی محمدزاده گودینی، محسن وفامهر، لیلا بابازاده میری* صفحات 191-206
    نشریات علمی- پژوهشی نقش برجسته ای در بازنمایی خلاقیت ها و یافته های علمی در یک حوزه خاص از علم دارند که تاکنون تحقیقی جامع در این باره، در حوزه تخصصی فناوری معماری صورت نگرفته است. بررسی نشریات به لحاظ محتوای کیفی و تعداد مقالات چاپ شده می تواند گامی موثر در مسیر کمک به پژوهشگران معماری در این حوزه تخصصی باشد. هدف از این پژوهش، ارایه نمایی از روند کلی حاکم بر مقالات چاپ شده در حوزه فناوری معماری، درکلیه مجلات علمی پژوهشی کشور، در خلال سال های 58-1398 است. در این تحقیق که در بهار سال 99 انجام گرفته است، تعداد 225 مقاله از 21 مجله علمی پژوهشی داخل کشور مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، کیفی و توصیفی است. ابتدا از طریق تحلیل محتوای کیفی مقالات، یک دسته بندی موضوعی به دست آمد و موضوعات فناوری معماری به هشت زیرگروه تقسیم شد، سپس با استفاده از روش های آماری، روابط بین آن ها مورد تحلیل قرار گرفت. در این بررسی، تعداد ده پارامتر برای تدقیق بیش تر لحاظ شد که عبارتند از: "سهم موضوعی مقالات"، "مشارکت نهادها"، "مجلات منتشرکننده"، "رتبه علمی مولفین"، "مشارکت گروه های علمی- تخصصی"، "منابع و مآخذ مورد استفاده"، "سال انتشار"، "روش تحقیق مورد استفاده"، "مدت پذیرش"، "منابع و مآخذ". نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد، موضوع "سازه" بیش ترین موضوعی بوده است که پژوهشگران به آن پرداخته اند و موضوع "دیجیتال" کم ترین سهم را به خود اختصاص داده است. از بین مولفین، فراوانی دانشجویان ارشد به صورت معنی داری قابل توجه است که با توجه به گرایش معماری و فناوری در سطح ارشد قابل توجیه است. بیش ترین تعداد مقالات در خلال سال های 90-95 بوده که نشان از افزایش توجه به این موضوع در بین پژوهشگران در سال های اخیر و با توجه به نیاز جامعه به این موضوع دارد.
    کلیدواژگان: مقالات علمی پژوهشی، معماری، فناوری معماری، تحلیل محتوا
  • محمد مهوش*، محی الدین صفار صفحات 207-220
    یکی از ارکان اصلی بررسی یادگیری در آموزش معماری، ارزیابی طرح های معماری دانشجویان است. ارزیابی طرح ها امروزه به یکی از نارضایتی های دانشجویان تبدیل شده و بیش تر دانشجویان معتقدند این کار به درستی انجام نمی شود و یا معیار صحیحی برای سنجش آن وجود ندارد و اساتید بیش تر با سلیقه ی شخصی به ارزیابی این دروس می پردازند. لذا بررسی نحوه ی مناسب ارزیابی این دروس که مورد توافق اساتید معماری بوده و به روشنی به ابعاد مختلف طراحی معماری بپردازد ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش ارایه ی روشی کاربردی به منظور ارزیابی دروس طراحی معماری است و دو سوال اصلی مطرح شده در این پژوهش عبارت اند از: 1. در ارزیابی دروس طراحی معماری باید چه عواملی مد نظر باشد؟ 2. وزن هر یک از عوامل موثر در ارزیابی دروس طراحی معماری به چه میزان است؟ این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و از نوع زمینه یابی (پیمایشی) است. ابزار گردآوری داده ها منابع کتابخانه ای، مصاحبه و پرسش نامه است. وزن دهی به معیارها و معرف های ارزیابی دروس طراحی نیز با نظرسنجی از خبرگان (دلفی) و با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و به کمک نرم افزار EC صورت گرفته است. نتایج بررسی نشان داد به منظور ارزیابی کامل دروس طراحی معماری باید ارزیابی توامان در طول و پایان ترم صورت پذیرد. مقایسه ی زوجی بین آن ها نیز بیانگر آن است که ارزیابی مستمر (با وزن 0.645) نسبت به ارزیابی در پایان ترم (با وزن 0.335) به مراتب از اهمیت بیش تری برخوردار است؛ در ارزیابی مستمر، پیشرفت تحصیلی دانشجویان (با وزن 0.345) و رعایت مسایل اخلاقی و انضباطی (با وزن 0.293) بیش ترین اهمیت را به خود اختصاص داده اند و در ارزیابی پایان ترم نیز توجه به بعد معنایی یعنی ایده و میزان موفقیت در تبدیل آن به فرم و پاسخ گویی طرح به نیازهای روحی- روانی کاربران (با وزن 0.445) مهم تر از سایر ابعاد (فرم و عملکرد) طرح اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی مستمر، ارزیابی نهایی، طراحی معماری، تحلیل سلسله مراتبی
  • مریم نوروزی، کیانوش سوزنچی* صفحات 221-242
    گسترش فضای سبز شهری و ایجاد شبکه ای از فضاهای سبز در سطح شهر، علاوه بر رفع نیازهای شهروندان به تفریح و ارتباط با طبیعت، از طریق کمک به کاهش آلودگی هوا، ارتقای تنوع زیستی، ایجاد تنوع و استفاده از اراضی زراعی و باغی موجود، برای ایجاد اکوسیستم های فعال شهری به گسترش ارتباطات اجتماعی، بهبود امنیت و رونق اقتصادی باغ ها و زمین های کشاورزی کمک می کند. به عنوان یک زیرساخت سبز می تواند بر پویایی و پایداری شهرها تاثیر بگذارد. در این پژوهش مولفه های زیرساختی تاثیرگذار بر تشکیل شبکه سبز و بررسی های خدمات اکوسیستمی ارایه شده توسط آن ها از پژوهش های پیشین با استفاده از اسناد و مدارک کتابخانه ای استخراج گردید. سپس میزان تمرکز بر این مولفه ها در 25 نمونه موردی شبکه سبز شهری در جهان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی است. روش نمونه گیری هدفمند مورد استفاده قرار گرفت. ارزیابی و امتیازدهی به نمونه ها در مقیاس لیکرت پنج طیفی صورت گرفته است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که در نمونه های موفق گسترش زیرساخت های سبز و تشکیل شبکه های سبز شهری، مولفه های اساسی در بخش های زیرساختی و خدماتی وجود دارد که برای شکل گیری شبکه سبز و گسترش آن ضروری است، که در بخش یافته ها و نتیجه گیری تحقیق ذکر شده است. علاوه بر این، با توجه به رابطه ساختار و ارایه خدمات، نتایج بررسی ها نشان می دهد، لزوما وجود زیرساخت های مرتبط با برخی خدمات اکوسیستمی منجر به ارایه آن خدمت نخواهد شد و زمینه های تاثیرگذار جانبی در ارایه کارآمد خدمات اکوسیستمی نقشی اساسی دارند.
    کلیدواژگان: شبکه سبز شهری، خدمات اکوسیستم، زیرساخت سبز، زیرساخت شهری
  • مریم زارع، علیرضا بندرآباد*، پویان شهابیان صفحات 243-258

    پیش از انقلاب صنعتی، محلات شهری با وجود نگه داشتن ارزش های اجتماعی، طبیعی و فیزیکی خویش به خواسته های تقریبا ثابت ساکنین خویش جواب می دادند ولی با رشد سریع شهرهای بزرگ ایران ساختمان های قدیم و سکونتگاه ها و محله های قدیمی مورد تهدید قرار گرفته اند و نیاز به مواردی مانند بازسازی بافت های قدیمی و مرمت شهری بیش از پیش احساس می شد. به منظور دست یابی به هدف و جهت بررسی مشکلات این محلات از روش تلفیقی شامل مطالعات توصیفی، اسنادی، تاریخی و علمی برای مشخص کردن روش و خط مشی پژوهش استفاده شد و شاخص های مورد نیاز برای دست یابی به اهداف از طریق روش دلفی تایید شدند. سپس با استفاده از مدل SWARA به تجزیه و تحلیل پرسش نامه ها پرداخته شد. بافت کهن شهرهای کرمان، شیراز و اصفهان به ویژه محدوده های محله های قلعه محمود کرمان، سنگ سیاه شیراز و هارونیه ی اصفهان مضاف بر این که انعکاس دهنده تاریخ پیشرفت و تحول های فرهنگی در گذر زمان هستند آثاری شاخص از فرهنگ و تمدن کشور را در مقیاس ملی و جهانی در خود جای داده اند، این محلات و مجموعه های فرهنگی دارای هویت، در گذر زمان بر اثر عوامل مختلفی دچار فرسودگی و دگرگونی ساختاری جمعیتی شده اند و برای حفظ هویت خود نیازمند رویکردی جامع برای بهسازی و نوسازی خود هستند. نتایج تحلیل در هر سه محله نشان داد که پروژه های محرک توسعه در بافت تاریخی شهری موجب تقویت احساس امنیت می شوند و نیز مهم ترین عامل عدم احساس امنیت در بافت فرسوده شکل و ساختار کالبدی بافت است و تجزیه و تحلیل با استفاده از مدل SWARA نشان داد که در شاخص های مولفه ی سطوح، زیرمجموعه بعد محرک توسعه؛ تجهیز و گسترش شبکه های عمومی؛ در شاخص های مولفه ی سطوح، زیرمجموعه بعد امنیت؛ مقیاس فضا و در شاخص های مولفه ی سطوح، زیرمجموعه بعد بازآفرینی؛ جذب خانواده ها با درآمد سرانه ی بالا، جذب سرمایه ی داخلی و شاخص بهبود وضعیت اشتغال ساکنین در رتبه های نخست قرار دارند.

    کلیدواژگان: محرک توسعه، امنیت، بازآفرینی شهری، بافت فرسوده
|
  • Investigating the physiological and psychological effects of three different landscape types on visitors in urban parks (case study: Sydney Olympic Park)
    Hanie Okhovat * Pages 1-14

    Urban parks provide good opportunities to improve the physical and mental health of people. Many studies in this field have addressed the relationship between nature and improving people's health, but less research has been done on the effects of certain landscape components on physical and mental health. In this study, the effects of three different landscape types including lake, green hill and grass area with geometric design in Sydney Olympic City Park on psychological and physical activities of individuals based on physiological indicators (blood pressure, blood sugar and electroencephalogram) as well as psychological criteria are investigated. The research method is descriptive-survey and the data collection method is based on physiological changes and perceived mental experience based on blood pressure monitor, blood glucose monitor, and EEG electroencephalography device on 60 visitors to the park. The POMS questionnaire was also used. Paired t-test and ANOVA were used to analyze the mean values of physiological data and in case of differences between the effects, Bonferroni test was used as a post hoc test. Wilcoxon test and Kruskal-Wallis test were used to analyze the mean of psychological data and statistical analysis was performed by SPSS software and finally based on P-value <0.05 or <0.01 was used to show statistically significant results. The results show that the three types of landscape selection lead to different physiological reactions and mental states of individuals. Thus, the green hill is associated with more health experiences compared to the other two places studied (lake and grass area) and the topographic landscape with forest perspective has a higher level of health.

    Keywords: Landscape Design, psychological effects, Physiological effects, Urban Parks, Perception
  • Firoozeh Azmoon, Mahdiyeh Moeini *, Reza Afhami Pages 15-29

    In the current policy makings in urban construction in Kerman and other cities of Iran, merely the arrangement of the blocks of a residential complex has been noticed and no attention has been paid to other passing paths for the residents and the audiences who refer to these regions for the first time. The purpose of this research, considering the psychological aspects and increasing the quality level of the mentioned spaces, is to find elements and spatial features that facilitate the wayfinding process in the space between the blocks. The main question is that: How can the factors affecting the wayfinding in the intermediate residential space be increased in the pre-operation stage when the designer does not have access to inhabitants?In this research, using the methods of verifying the visual perception of the inhabitants in three case studies, in combination with specialized software for measuring visual factors in an intermediate space such as Depthmap, the visual perception measuring tool was placed in the pre-operation stage. Also analysis data in SPSS software, with statistical society content of 90 persons.The result showed that the subsets of environmental, human and visual components in Semantic components are Accessibility-Security and Surveillance-Pedestrian-Readability-Social Vitality and in Environmental components are Sign-path-edge-node-light stimulus-spatial sequence-form-color-contrast and in visual components are Area-environment-closure-circularity- and compaction ., each of which is effective at different levels of interstitial space and in the field of leg readability. Upgrade the pre-operational stage factors when the designer does not have access to the inhabitants.so this can effective for designers .

    Keywords: Wayfinding, visual perception, Residential Complexes, intestinal spaces, pre-operation stage
  • Mehrangiz Piriyaei, Seyed Majid Mofidi Shemirani *, Jaleh Sabernejad Pages 31-41

    The yard, as one of the most important elements of indigenous architecture, has taken on different physical patterns in different climates, observing the principle of adaptation to the environment. These features and differences can be assumed as variables and criteria for climate analysis of the central courtyard of native houses between the climates of the study area. Criteria are determined according to the common physical characteristics of the samples, the degree of influence of environmental conditions and spatial organization. Therefore, the present study, with the aim of physically examining the central courtyard and identifying the influential factors of hot and dry climate, tries to provide a new perspective in achieving a common design for the inhabitants of this climate. The type of research is fundamental-applied and its method is descriptive-analytical. The sample size is focused on the climatic and environmental role of the yard and its walls and the selection of twenty samples of historical houses in Yazd, which are in the climatic zone of the hot and dry region of Iran BWhs, has been used. The collected data were analyzed in the form of graphs and tables using SPSS software. The results of this study show that the orientation and physical-climatic components are of great importance and can be used as effective factors in the design of houses. Also, based on the results of the analysis, the best relationship between the length and width of a yard was obtained with three linear equations for designing yards based on geometric ratios. Considering the results of the design results, significant effects of sustainable architecture can be achieved.

    Keywords: Courtyard, Native Houses, Hot, dry climate, Yazd
  • Fatemeh Hosseinzadeh, Amirreza Karimiazeri *, Hossein Safari Pages 43-56
    One of the problems in locomotor rehabilitation is the lack of cooperation and participation of disabled people in the rehabilitation process. The participation of disabled people brings obvious physical, psychological, and social benefits for them. The sense of place influences these people's motivation and desire to attend and participate in the activities in the environment. Experiencing desirable feelings in the rehabilitation environment encourages these people to participate in the activities. The present study aims to investigate the effect of the physical components of the sense of place on the disabled's participation and cooperation in activities in rehabilitation environments by enhancing their self-worth and self-esteem. This study is applied and explanatory research which is carried out through a survey, and in which the data are analyzed using correlation tests and structural equation modeling. The statistical population includes all patients with acquired locomotor disabilities who refer to occupational therapy centers in District 1 of Rasht city, out of which 46 physically disabled people are selected as samples using the convenience sampling technique. the required data are colled using a researcher-made questionnaire. Cronbach's alpha of the research variables is estimated to be >0.7. The data are analyzed using the SPSS22 and AMOS22 software. Correlation tables confirm the mutual relationships between research variables. The path coefficient going from the sense of place components into self-esteem is equal to 0.74 and the path coefficient going from self-esteem into the participation of the disabled is equal to 69.0.  Since the indirect effect is obtained to be 0.510, it can be said that self-esteem mediates the effect of sense of place components on the disabled's participation in rehabilitation. The results indicate that using the physical components of the sense of place, creating desirable feelings in the disabled, and enhancing their self-esteem are effective in the cooperation and participation of the disabled in the rehabilitation process.
    Keywords: A sense of place, Self-esteem, Rehabilitation Centers in Rasht city, Psychological Needs
  • Farzad Heydari, Mohammad Aliabadi *, Bahram Saleh Sedghpour, Ali Akbar Heydari Pages 57-68

    Spiritual resilience is one of the most important and fundamental determinants of people's health. Spiritual resilience causes people to use their existing capacities to achieve success and growth of individual life in difficult situations and despite the risk factors, and use these challenges as an opportunity to empower and improve their quality of life. The aim of this study was to evaluate the effect of natural light spiritual symbol in ebadi space (mosque) on users' spiritual resilience through the mediat role of spiritual intelligence. The method of this study is descriptive and correlational. The statistical population of this study consisted of all worshippers from 10 selected mosques of Qajar period mosques in Shiraz city who were selected by simple random sampling method using Cochran formula (171 persons). In this study, three questionnaires of spiritual symbolism, spiritual intelligence and resilience were used as research tools with reliability coefficients of 0.86, 0.89 and 0.83, respectively. Data were analyzed using correlation coefficient and multiple regression in SPSS software. The results showed that there is a positive relationship between spiritual symbolism and spiritual resilience and variables of spiritual symbolism and spiritual intelligence can predict spiritual resilience. Also, among the spiritual symbols of mosques, the symbol of "light" has a greater role in explaining spiritual intelligence. According to the results of this study, spiritual symbolization, especially with natural light in worship spaces, while activating the conscious part of the mind, is effective in the function of spiritual intelligence and provides the necessary platform for creating spiritual resilience.

    Keywords: Spiritual symbolism, Spiritual intelligence, Resilience, natural light.mosque
  • SAJEDE KHARABATI *, Mansooreh Mohseni Pages 69-84
    The concept of flexibility has been considered in Iranian rural residences since the past. However, contemporary socio-economic changes in the structural have lead to extensive evolutions within the architectural pattern of rural houses; such that it seems the concept of flexibility attracts less and less attention in the present day. Meanwhile, the old rural residence architecture has a number of valuable characteristics and standards regarding the flexibility. Hence, the present study aims to examine the manifestations of architectural flexibility within rural residences. This is an applied research in terms of purpose and a descriptive analytic study in terms of methodology. The main manifestations of flexibility (diversity, adaptability, changeability) are identified through examination of the library resources regarding architectural flexibility; then those manifestations were analyzed and compared within six characteristics patterns in Tazareh village throughout the field studies. This study suggests that all the residential building patterns are flexible in the Tazareh village and in all the micro-spaces of these patterns, there is a manifestation of flexibility, while a higher level of architectural flexibility exists in the plans with higher numbers of yards, floors, porches and entrances. As our results suggest, planning for the elements such as multiple yards next to the building mass or multiple masses next to the yard, various entrances and floors (two storey houses) that allows for division of the building between more than one households or various applications are amongst the most effective factors of a flexible design in rural residences. Therefore, the factor of “changeability” in flexibility is the main design factor in rural houses.
    Keywords: flexibility, rural residence, Tazareh village of Damghan
  • Seyedeh Maryam Sajadi, Ahmad Danaeinia *, Javad Divandari Pages 85-100

    Providing space security through visual access to the home is one of the most important components of life continuity in historical contexts. This component has a direct relation to the concept of quality and is affected by various social, economic, psychological, and physical factors. The present study, based on the space syntax technique and using UCL Dept hmap 10، software, has studied the visual accessibility of the interior spaces of residential buildings in the historical context of Bushehr. Explaining how to create visual access in the historic houses of Bushehr and the type of impact on improving security is the most important goal of this study. The research is qualitative and relies on analysis and gauging. For this purpose, first have been studied the visual access index and how it is related to security and in the field analysis section, the characteristics have been measured in eleven historic houses of Bushehr. Findings indicate that the visual access index in the interior spaces of the house, by being placed next to components, behaves differently compared to urban spaces. Based on the analysis of orientation diagrams, Bushehr historic houses are not very complex in terms of access hierarchy and their orientation diagrams are chained and access to the interior spaces of these houses is very easy. The results show that in shallow spaces, there is the highest amount of visual access and with the clustering of the explanatory chart, the depth of space increases, and the amount of visual access decreases. Also, with increasing visual access, the security of other spaces increases, and their accessibility decreases. As a result, the role of visual access changes according to the type of space use, and increasing this component in semi-private spaces will ensure the security of private spaces.

    Keywords: Housing, historical houses, Security, Visual access
  • Amirsam Saadati, Vahid Heidar Nattaj *, Novin Tavallaei Pages 101-116

    The urban environment can simultaneously form the users’ behaviors and also can be adaptable by users’ behaviors, therefore creating spaces based on the desires as well as needs of users seems necessary in order to create a lively and dynamic urban space due to achieving to the maximum of residents’ satisfaction. Accordingly, this study has tried to investigate the preferences of users of an urban space and based on gained data from users’ experiences, makes an effort to achieve to a desirable space that is parallel with the demands and needs of users. The field study of this research is included two main stages: the first stage is conducted by an observational study. In the second stage, an interview was conducted with users in the form of a semi-structured questionnaire consisting of a combination of survey, scoring, prioritization, and explanatory questions. The final number of questionnaires was 324. In addition, an attempt was made to collect all the information extracted from the questionnaires in the form of simple and legible tables as the main interview data. The analysis are conducted by utilizing the qualitative content analysis also in some cases, the categorization of items and data was used. As a result, the most important items that cause user dissatisfaction were classified into three components: interference, disturbance, and noise (noise pollution), and finally, these items and components are a subset of Categories that affect users' environmental preferences include privacy, safety, security, noise pollution, spatial hierarchy, and pedestrianism, and suggestions have been presented to improve them. Also, using the Uman-Whitney test, it was found that the lighting system of the area was not appropriate at night, while users were satisfied with the amount of urban furniture. Adequacy of rest spaces is also one of the demands of users in the area.

    Keywords: urban space, Environmental Preferences, Babolsar, Babolrood, Riverside
  • Ahmad Khalifeh Shoushtari, Mohammad Mannan Raeesi * Pages 117-127
    The concept of neighborhood has long been one of the most fundamental concepts in architecture and urban planning, especially in Iranian Islamic architecture and urban planning. The problem that has formed the main focus of this research is the qualitative decline of neighborhood relations in the neighborhoods of contemporary Iranian cities. Accordingly, this paper attempts to address the key question of whether there is a reasonable relationship between the physical structure of residential neighborhoods and the neighborhood relations.This research is of correlation type so that the physical structure of residential neighborhood (in terms of villa or apartment) is considered as independent variable and social interactions and in particular, face-to-face relationships between neighbors is considered as dependent variables. Data collection was done by library and field methods (questionnaire). The questionnaires were distributed among 300 residential units out of a total of 581 residential units in four residential districts of Qom which two of them have villa structure and the other two have apartment structure. In the selection process of locations and samples, it has been attempted to control other independent variables such as financial status of individuals, the time of their residence in neighborhood and etc. (except for the physical structure variable) affecting the dependent variable, namely face to face interactions. According to the findings of this study, there is a significant relationship between the physical structure of the residential neighborhood in the four residential contexts of Qom city and social interactions, and in particular, face to face relationships of neighbors; so that face to face interactions between neighbors are much higher in villas than in apartment neighborhood.Keywords: Neighborhood Relationships, Villas contexts, Apartment Complexes, Face to Face Interactions
    Keywords: Neighborhood Relationships, Villas contexts, Apartment Complexes, Face to Face Interactions
  • Babak Alemi *, Morteza Majidi Pages 129-147

    Architecture Emerges Through Form. In Creating The Architectural Form, In Addition To The Factors Affecting The Appearance, The Factors Affecting Its Semantic Dimension Are Also Important. If The Need To Create The Good Architecture Is To Achieve A Good Form, One Can Ask How The Good Architectural Form Is Formed? And What Level Should The Various Factors Affecting The Formation Of The Form Have In Order To Achieve A Good Form? This Study Tries To Determine And Categorize The Effect Of These Factors By Expressing The Concept Of Form And Explaining Its Various Aspects While Extracting The Factors Influencing The Formation Of The Form. For This Purpose, Using Descriptive-Analytical Method And By Studying Library Resources While Examining The Concept Of Form And Its Various Aspects, With Emphasis On The Architectural Form, The Factors Influencing Its Creation Were Classified Among The Collected Texts And Sources. To Create A Correct Hierarchy Of These Factors, Using A Questionnaire From Experts And Professionals, The Effect Of Each Factor On The Various Components Of The Form Was Collected And The Findings Were Analyzed Using SPSS And AHP Statistical Methods. After Determining The Effectiveness Of Factors, Their Correlation And The Significant Relationship Between Them And Different Components, These Factors Were Prioritized. In Order To Test The Research Findings, The Effect Of Various Factors On The Formation Of The Building Form Of The Cultural Heritage Organization As A Valuable Building In Contemporary Iranian Architecture Was Measured, The Results Of Which Confirm The Research Findings. The Results Indicate That The Important Factors On The Formation Of The Good Architectural Form Are Attention To The Historical Environment, Attention To The Natural Environment, Proportional Geometry, Coordination Of Components, Adherence To Values, Based On Appropriate Ideas And Materials.

    Keywords: form, Different Aspects Of The Form, Good Architectural Form, Factors Affecting The Architectural Form, Cultural Heritage Organization
  • Fatemeh Azizi *, Zahra Moghadam Barati Pages 149-162
    Nowadays tourism is considered as the main part of global economy. This study investigates the effects of architectural quality of traditional accommodation of Yazd city on creating satisfaction for tourists with the mediating role of perceived value of building architecture. By examining the literature review, the perceived value considered in two levels include emotional and social that received by tourists during stay in traditional accommodation of Yazd city and also in two levels of objective and subjective quality of building architecture. In this study data collected from 111 tourists that resident in traditional accommodation in Yazd, As the second historic city in the world that has accommodations with architecture adapted to climate and nature condition. Indicators provide a good view of the tendency of tourists that resident in traditional accommodation Yazd city and the effects that its architecture can have on perceiving the quality of the environment, securance expectations of the accommodation space and perceiving the values in the architecture of traditional buildings. Also, the effect of perceiving these values on creating satisfaction for tourists examined. In order to analyze the data used structural equation modeling. For exploratory factor analysis and methodical factor analysis used SPSS and for indentify effective and efficient variables used partial least squares method by PLS software. The results showed that the stay of tourists in traditional accommodation of Yazd city is associated with receiving social and emotional values that are effective in creating tourist satisfaction. Also, the objective and mental quality of the building's architecture is effective in creating emotional and social values and the satisfaction of tourists.
    Keywords: Tourism, perceived value, Quality of Building Architectural, Tourist Satisfaction, Traditional Accommodation of Yazd City
  • Abolfazl Karbalaei Hoseini, Jamalledin Soheili *, Mehrdad Matin Pages 163-175
    Autism Spectrum disorder is a disturbance in the development of the nervous system, which, with a defect in thinking, feeling and excitement, creates a range of behavioral problems for these individuals. Patients with autism are sensitive to the surrounding environment due to inadequate sensory processing. Studies have shown that the architecture and design of educational schools can have positive effects in improving their behavioral problems; therefore, recognizing the architectural components affecting behavioral problems of these children seems to be important for architects. The purpose of this research is to identify and prioritize the criteria and sub-criteria of architecture affecting the behavioral problems of Autistic children. In order to achieve this goal, in the first step, we will examine the background, views, and criteria presented in previous studies. Then, using the Delphi method, the most important criteria for designing are used to identify and screen the design.The research method used in this article is a descriptive-analytical method. The decision group in this study included 20 architectures and educators with sufficient experience about the educational environment of Autistic children. In this research, the Fuzzy Delphi technique was used to identify and screen the most important architectural criteria, which two criteria of "environmental physical factors" and "space organization" were identified among the factors derived from the research background. Then, for demarcation of the criteria and cause and effect, and their ranking, the Fuzzy DEMATEL technique was used. As a result "Light", "Texture and Materials" and "Aacoustic" factors were ranked from first to third; Matlab and Excel software were also used to analyze the findings.
    Keywords: autism, behavioral disorders, Fuzzy Delphi, fuzzy Dematel
  • Kamyab Kiani, Mohammadreza Bemanian *, Mansour Yeganeh Pages 177-190
    Explaining the objective-mental values derived from the native and Iranian identity in the Iranian garden has always been considered by landscape architects and green space and many designers and researchers of the Iranian garden have considered them as identifying features for designing spaces. The analysis of the Iranian garden using the theory of sight-shelter (a theory proposed in the design of green spaces) can show these values as much as possible. The indicators of this study are taken from the theory of vision-shelter, which is considered as one of the main theories in contemporary landscape design. The main question of the research is to what extent is the theory of vision shelter able to explain the quantitative and qualitative values of the Iranian garden?The research method of this research is descriptive-analytical and the techniques of comparative analysis and logical reasoning have been used. Qualitative data are provided with reference to related documents and texts and library studies. The analyzes have been done at both descriptive and inferential levels using the logic of comparative analysis. Measures related to the values of the Iranian garden include, breadth and breadth, orientation, comfort and tranquility, immortality, infinity, concentration of mind, charm and balance, centrality and organization of space, and measures related to vision-shelter; Complexity, vision, security and shelter, and the mystery of space.The results of this study show that the nature and quality values of the Iranian garden can not be explained through the theory of vision and only its general and common features with green spaces can be evaluated in this way. Iranian garden has unique qualities and characteristics that can not be measured and evaluated with quantitative and computational approaches.
    Keywords: Persian Garden, sheltered theory, comparative analysis, objective, subjective values
  • Yahya Mohamadzadeh Goodini, Mohsen Vafamehr, Leila Babazadeh Miri * Pages 191-206
    Scientific-research journals have a prominent role in representing creativity and scientific findings in a specific field of science, which has not been comprehensive research in the field of architectural technology. Reviewing publications in terms of qualitative content and number of published articles can be an effective step in helping architectural researchers in this field.The purpose of this study is to provide an overview of the general trend of articles published in the field of architectural technology in all scientific research journals in the country during the years 1398-58. In this study, which was conducted in the spring of 1999, 225 articles from 21 scientific research journals in the country were reviewed.The research method used in this research is qualitative and descriptive. First, by analyzing the qualitative content of the articles, a thematic classification was obtained and the issues of architectural technology were divided into eight subgroups, then, using statistical methods, the relationships between them were analyzed. In this study, ten parameters were considered for further investigation, which are:"Thematic contribution of articles", "Participation of institutions", "Publisher journals", "Scientific rank of authors", "Participation of scientific-specialized groups", "Sources and references used", "Year of publication", "Research method used "," Acceptance period "," Sources and references ".The results of this study show that the subject of "structure" has been the most discussed by researchers and the subject of "digital" has the least share.Among the authors, the number of senior students is significantly significant, which can be justified according to the orientation of architecture and technology at the senior level.The highest number of articles was during the years 1995-90, which shows the increasing attention to this issue among researchers in recent years and according to the needs of society on this issue, also the most used research method is descriptive-analytical.
    Keywords: Scientific research articles, Architecture, architecture technology, content analysis
  • Mohammad Mahvash *, Mohyeddin Saffar Pages 207-220
    Evaluation of students' architectural designs is one of the main basis of the exploring of learning in architecture education. Architectural design courses is the major part of architecture education in universities, hence proper evaluation can identify weaknesses and drawbacks of student designs and help to fix the shortcomings of its. Nowadays, design evaluations has become one of the dissatisfaction of students and they believe this is not being done properly. They also believe there are no proper criteria for design assessments and professors mostly evaluate these courses with personal manner. Therefore, it seems necessary to study the appropriate way of evaluating these courses, which are agreed upon by architecture professors and deal with different dimensions of architectural design.To achieve the goal, two main questions of the research, can be formulated as follows: 1 (What criteria should be considered in evaluating architectural design courses? 2(What is the weight of each criteria of evaluating architectural design courses?The research method is descriptive-analytical and it’s based on survey. Data were collected from library resources. Weighting of criteria and indicators for evaluating design courses was done by expert survey (Delphi) and Analytic Hierarchy Process (AHP) and the expert choice (EC) software has been used.The results showed that in order to accurately evaluate the architectural design courses, evaluation should be done during and after the semester. A pairwise comparison also shows that continuous evaluation (weight 0.645) is much more important than end-of-term evaluation (weight 0.335).In the continuous evaluation of students' academic achievement (weight 0.345) and observance of ethical and disciplinary issues (weight 0.293) are most important.In end-of-term evaluation, the quality of the design is definitely more important than the quality of the presentation and paying attention to the semantic dimension (weight 0.445) is more important than other dimensions of the architectural design.
    Keywords: continuous evaluation, Final Evaluation. Design Process. Architectural Design, Analytic Hierarchy Process
  • Maryam Norouzi, Kianoush Suzanchi * Pages 221-242
    Expanding urban green space and creating a network of green spaces in the city provides recreation and connecting with nature for citizens, by helping reduce air pollution, promote biodiversity and diversify the use of existing agricultural and horticultural lands, create urban active ecosystems. It has helped to expand social communication, improve security, and prosper the existing gardens and farmland, and as green infrastructure, can have an impact on the dynamics and sustainability of cities.In this study, the influencing infrastructure components on green network formation and examining the ecosystem services provided by it that extracted from previous research and library documents. the concentration of these components in 25 case studies of the urban green network in the world was investigated and analyzed. A descriptive-correlational analytic research method used. The sampling method is purposive. The study sample consists of 25 urban green infrastructure networks in different countries of the world. Samples were evaluated and scored on a 5-point Likert scale. The results show that in successful examples in the development of green infrastructure and the formation of urban green network, there are some basic components in the infrastructure and service sectors that require the formation of a green network and its expansion, the existence of these components which are mentioned in research findings and conclusions.The results show that the existence of infrastructure related to some ecosystem services does not necessarily lead to the provision of such services and the influential lateral areas play an essential role in the efficient delivery of ecosystem services.
    Keywords: Urban green network, Ecosystem services, Green infrastructure, Urban infrastructure
  • Maryam Zare, Alireza Bandarabad *, Pooyan Shahabian Pages 243-258

    Before the Industrial Revolution, urban neighborhoods had maintaining their natural, social and physical values, they responded to the relatively constant needs of their inhabitants. With the rapid growth of Iran's metropolises, old textures and ancient settlements and neighborhoods were threatened, and the need for urban restoration and re-creation of old textures was felt more than ever. In order to achieve the goal and to investigate the problems of these neighborhoods, an integrated method including descriptive, documentary, historical, scientific studies was used to determine the research method and policy and the indicators required to achieve the goals through the method. Delphi were confirmed and then the questionnaires were analyzed using the SWARA model. The ancient texture of the cities of Kerman, Shiraz and Isfahan, especially the neighborhoods of Qaleh Mahmoud Kerman, Sang-e Siah Shiraz and Haruniyeh of Isfahan, in addition to reflecting the history of development and cultural developments over time, are significant works of culture. And have included the civilization of the country on a national and global scale. They are for improvement and renovation. The results of analysis in all three neighborhoods showed that development stimulus projects in the historical urban context strengthen the sense of security and also the most important factor of lack of security in the worn texture is the shape and physical structure of the texture and analysis using From the SWARA model, it was shown that in the component indices of the sub-levels of the development stimulus dimension; Equipping and expanding public networks - and in the component indicators of the subset levels of the security dimension; Space scale - and in the component indices of the subset levels of the regeneration dimension; Attracting high-income families, attracting domestic capital and improving the employment status of residents are in the first place.

    Keywords: Stimulus for development, Security, Urban regeneration, worn-out tissue